Creative Commons License
  • ผลของไทโลซิน โปรไบโอติก และแลตทูโลส ต่อระดับเอนไซม์ที่ย่อยน้ำตาล โมเลกุลคู่ และระดับกรดไขมันสายสั้น ภายในลำไส้ของหนูแรท

  • Effects of tylosin, probiotic and lactulose on disaccharidase activities and intestinal short-chain fatty acids production of rat

  • การประชุมทางวิชาการของมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 39 สาขาสัตว์ สาขาสัตวแพทยศาสตร์ 5-7 กุมภาพันธ์ 2544

  • Proceedings of the 39th Kasetsart University Annual Conference: Animals, Veterinary Medicine

  • 39

  • สาขาสัตว์

  • 2001

  • ทิพย์มนต์ ใยเกษ
    กฤษ อังคนาพร

  • 974-553-927-9

  • Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Education, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Science, Technology and Environment, Bangkok (Thailand)
    Ministry of University Affairs, Bangkok (Thailand)

  • 39. Kasetsart University Annual Conference

  • Bangkok (Thailand)

  • 5-7 Feb 2001

  • Bangkok (Thailand)

  • p. 3-10

  • 601 p.

  • อังกฤษ

  • Thai National AGRIS Centre, Office of The University Library Kasetsart University, P.O. BOX 1084 Kasetsart Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand

  • Q55-สารเจือปนในอาหารสัตว์

  • L50-ชีวเคมีของสัตว์

  • L52-การเจริญเติบโตของสัตว์

  • RATS;TYLOSIN;PROBIOTICS;LACTULOSE;INTESTINES;ENZYMES;FATTY ACIDS;GROWTH

  • หนู;ไทโลซิน;โปรไบโอติก;แลคทูโลส;ลำไส้;เอนไซม์;กรดไขมันสายสั้น;การเจริญเติบโต

  • การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของไทโลซิน โปรไบโอติก และแลคทูโลส ต่อระดับเอนไซม์ที่ย่อยน้ำตาลโมเลกุลคู่ และระดับกรดไขมันสายสั้นภายในลำไส้ของหนูแรท โดยทำการทดลองในหนูพันธุ์วิสตาร์ แบ่งเป็น 5 กลุ่ม กลุ่มละ 15 ตัว กลุ่มที่ 1 หนูได้รับน้ำ 1 มล. เป็นกลุ่มควบคุม กลุ่มที่ 2 หนูได้รับสารละลายไทโลซินทราเทรท (0.1 มก. ต่อ 1 มล.) กลุ่มที่ 3 หนูได้รับสารละลายโปรไบโอติก (50 มก. ต่อ 1 มล.) กลุ่มที่ 4 หนูได้รับสารละลายแลคทูโลส (667 มก. ต่อ 1 มล.) กลุ่มที่ 5 หนูได้รับโปรไบโอติกละลายในสารละลายแลคทูโลส (50 มก. ต่อ 1 มล.) พบว่า สารทดลองแต่ละชนิดไม่มีผลต่อการเจริญเติบโตของหนูทดลอง ระดับกรดอะซิติกในลำไส้เล็ก ระดับกรดอะซิติก และโปรปิโอนิกในลำใส้ใหญ่ ของหนูในกลุ่มที่ 5 เพิ่มขึ้น (p<0.05) ในกลุ่มที่ 4 พบว่าระดับเอนไซม์ที่ย่อยน้ำตาลมอลโตสเพิ่มขึ้น (P<0.05) และมีแนวโน้มว่าระดับกรดอะซิติก โปรปิโอนิก และบิวทิริก เพิ่มสูงขึ้น เมื่อเทียบกับกลุ่มควบคุม สรุปได้ว่ากรดไขมันสายสั้นที่เพิ่มขึ้นจากการย่อยสลายแลคทูโลสในลำไส้ใหญ่อาจมีผลทำให้มีการเปลี่ยนแปลงหน้าที่ของเซลเยื่อบุผนังลำไส้เล็ก โดยพบว่ามีระดับเอนไซม์ที่ย่อยน้ำตาลมอลโตสเพิ่มขึ้น

  • Objective of this investigation was to study the effect of oral administration of tylosin, probiotic and lactulose on disaccharidase activities and short-chain fatty acids (SCFAs) concentrations in the intestinal contents of rats. There were 5 treatments with 15 Wistar rats in each experiment. The treatments were C:control (1 ml of water), T:tylosin tartrate solution (0.1 mg/ml), P: Probiotic (50 mg/ml), L:lactulose (667 mg/1 ml) and PL:combination of P and L (50 mg of P / ml of L). It was found that the growth performances were not affected by the treatments. PL increased (P<0.05) acetate concentrations in the small intestinal contents, acetate and propionate in large intestinal contents of the rats. Maltase activities of the rats in group L were increased (P<0.05) and it was found that acetate, propionate and butyrate were tend to increase more than control. In conclusion, the concentrations of SCFAs that increased from lactulose fermentation in the lower gut may improve mucosal cell function as seen in maltase activities increasing.

  • [1] ทิพย์มนต์ ใยเกษ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถานีวิจัยทับกวาง)
    [2] กฤษ อังคนาพร (จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย คณะสัตวแพทยศาสตร์ ภาควิชาสรีรวิทยา)

  • [1] Tipmon Yaigate (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Tabkwang Research Station)
    [2] Kris Angkanaporn (Chulalongkorn University, Bangkok (Thailand). Faculty of Veterinary Sciences. Department of Veterinary Physiology)

500 154

ไฟล์ดิจิทัล

Export

  ค้นเพิ่มเติม

Tipmon Yaigate & Kris Angkanaporn. (2001). Effects of tylosin, probiotic and lactulose on disaccharidase activities and intestinal short-chain fatty acids production of rat.  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of
           Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science, Technology and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of University Affairs, Bangkok (Thailand)
.


Tipmon Yaigate & Kris Angkanaporn. "Effects of tylosin, probiotic and lactulose on disaccharidase activities and intestinal short-chain fatty acids production of rat".  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of Agriculture and
           Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science, Technology and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of University Affairs, Bangkok (Thailand)
. 2001.

Tipmon Yaigate & Kris Angkanaporn. (2001). Effects of tylosin, probiotic and lactulose on disaccharidase activities and intestinal short-chain fatty acids production of rat.  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of
           Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science, Technology and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of University Affairs, Bangkok (Thailand)
.