-
ผลของการกระตุ้นการผลัดขนโดยวิธีไม่อดอาหารที่มีต่อการฝ่อของรังไข่ การตอบสนองต่อความเครียดและสมรรถภาพการให้ผลผลิตหลังการผลัดขนของไก่ไข่
-
Effects of induced molting using nonfeed removal methods on ovarian regression, stress responses and postmolt productive performance of laying hens
-
เรื่องเต็มการประชุมทางวิชาการของมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 52: สาขาสัตว์, สาขาสัตวแพทยศาสตร์
-
Proceedings of 52nd Kasetsart University Annual Conference: Animal, Veterinary Medicine
-
52
-
สาขาสัตว์
-
2557
-
พรรณพรรษ กัณฑภา
นิรัตน์ กองรัตนานันท์
ชัยวัฒน์ บุญแก้ววรรณ
วิริยา ลุ้งใหญ่
ศุภลักษณ์ โรมรัตนพันธ์
-
978-616-278-141-4
-
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
สำนักงานคณะกรรมการการอุดมศึกษา
กระทรวงศึกษาธิการ
กระทรวงเกษตรและสหกรณ์
กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม
กระทรวงเทคโนโลยีสารสนเทศและการสื่อสาร
สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ
สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
-
การประชุมทางวิชาการของมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 52
-
กรุงเทพฯ
-
4-7 ก.พ. 2557
-
กรุงเทพฯ
-
หน้า 48-55
-
339 หน้า
-
ไทย
-
สำนักหอสมุด ม.เกษตรศาสตร์
-
L02-อาหารสัตว์
-
L52-การเจริญเติบโตของสัตว์
-
L53-การสืบพันธุ์สัตว์
-
Galliformes;ไก่ไข่;การผลัดขน;อาหารสัตว์;มันสำปะหลัง;สารเสริม;ไข่;การผลิตไข่;คุณภาพ
-
Galliformes;Layer chickens;Moulting;Feeds;Cassava;Supplements;Eggs;Egg production;Quality
-
ไก่ไข่;อาหารสัตว์;อาหารผลัดขน;มันสำปะหลังบด;ปลายข้าว;รำละเอียด;ข้าวโพดบด;การผลัดขน;การฝ่อของรังไข่;คอร์ติซอล;คุณภาพไข่;คุณภาพเปลือกไข่
-
Laying hen;Molting;Feed;Broken rice;Rice bran;Corn meal;Cassava meal;Ovarian regression;Cortisol;Egg quality
-
The objective of this study was to evaluate the effects of induced molt using a nonfasting method on the ovary, stress responses and postmolt production of laying hens. A total of 300 laying hens aged 97 wk were caged in a close system layer house. The birds were randomly divided into 5 groups, each group represented by 5 replicates, consisting of 12 birds each. Group 1 (nonmolted control) was provided with a layer ration and exposed to a 16L:8D lighting programe throughout the study, whereas groups 2, 3, 4 and 5 were subjected to an induced molting programe for 2 wk. Hens is groups 2, 3, 4 and 5 were fully fed with broken rice, rice bran, corn meal and cassava meal, respectively. During the molt period, all birds were exposed to an 8L:16D photoperiod and had access to drinking water at all times. Following the molting period, all molted hens were returned to the layer diet and the 16L:8D of photoperiod throughout the study. Results showed that during the molt period BW loss of group 5 (21.62 percent) was significantly greater than those of the other molted groups (P LT 0.05). The lowest value of feed intake was observed in group 5. Egg production of all molted groups decreased rapidly, especially group 5 resulted in total cessation of laying within 7 d. At the end of the molt period, ovary weight, oviducal weight and length of group 5 were significantly less than those of group 2 (P LT 0.05). Mortality and plasma cortisol levels were unaffected by the treatments. The ratio of heterophil to lymphocyte of group 5 was lower than those of groups 2 and 4 (P LT 0.05). During the postmolt period, except for the first 2 wk, the control group generally exhibited the lowest rate of egg production compared with the molted groups, a significant difference was found at week 8. The peak of egg production of group 5 reached a level of 70 percent, which was higher than those of the other groups. However, at week 8, shell thickness of groups 4 and 5 were less than those of the other groups (P LT 0.05). Improved albumen quality was observed in all molted group especially at week 10 (P LT 0.05). The results indicated that the molt diets can induce hens to molt effectively especially the cassava molt diet. However, the technique needs to be adjusted for improvement of postmolt eggshell quality.
-
[1] พรรณพรรษ กัณฑภา (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะเกษตร ภาควิชาสัตวบาล)
[2] นิรัตน์ กองรัตนานันท์ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะเกษตร ภาควิชาสัตวบาล)
[3] ชัยวัฒน์ บุญแก้ววรรณ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะเกษตร ภาควิชาสัตวบาล)
[4] วิริยา ลุ้งใหญ่ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะเกษตร ภาควิชาสัตวบาล)
[5] ศุภลักษณ์ โรมรัตนพันธ์ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาสัตววิทยา)
-
[1] Pannapat Guntapa (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science)
[2] Nirat Gongruttananun (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science)
[3] Chaiwat Boonkaewwan (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science)
[4] Wiriya Loongyai (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science)
[5] Suppaluk Roomratanapun (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Science. Department of Zoology)
พรรณพรรษ กัณฑภา และคนอื่นๆ. (2557). ผลของการกระตุ้นการผลัดขนโดยวิธีไม่อดอาหารที่มีต่อการฝ่อของรังไข่
การตอบสนองต่อความเครียดและสมรรถภาพการให้ผลผลิตหลังการผลัดขนของไก่ไข่. กรุงเทพฯ:
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
สำนักงานคณะกรรมการการอุดมศึกษา
กระทรวงศึกษาธิการ
กระทรวงเกษตรและสหกรณ์
กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม
กระทรวงเทคโนโลยีสารสนเทศและการสื่อสาร
สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ
สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
.
พรรณพรรษ กัณฑภา และคนอื่นๆ. "ผลของการกระตุ้นการผลัดขนโดยวิธีไม่อดอาหารที่มีต่อการฝ่อของรังไข่
การตอบสนองต่อความเครียดและสมรรถภาพการให้ผลผลิตหลังการผลัดขนของไก่ไข่". กรุงเทพฯ:
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
สำนักงานคณะกรรมการการอุดมศึกษา
กระทรวงศึกษาธิการ
กระทรวงเกษตรและสหกรณ์
กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม
กระทรวงเทคโนโลยีสารสนเทศและการสื่อสาร
สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ
สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
.
2557.
พรรณพรรษ กัณฑภา และคนอื่นๆ. (2557). ผลของการกระตุ้นการผลัดขนโดยวิธีไม่อดอาหารที่มีต่อการฝ่อของรังไข่
การตอบสนองต่อความเครียดและสมรรถภาพการให้ผลผลิตหลังการผลัดขนของไก่ไข่. กรุงเทพฯ:
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
สำนักงานคณะกรรมการการอุดมศึกษา
กระทรวงศึกษาธิการ
กระทรวงเกษตรและสหกรณ์
กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม
กระทรวงเทคโนโลยีสารสนเทศและการสื่อสาร
สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ
สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
.