Creative Commons License
  • การทำนายปริมาณของแข็งทั้งหมดที่ละลายได้ และปริมาณกรดทั้งหมดในซอสพริก โดยเทคนิคสเปกโตรสโกปีย่านใกล้อินฟาเรด

  • Prediction of total soluble solids and total acidity in chili sauces by near infared spectroscopy

  • เรื่องเต็มการประชุมทางวิชาการของมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 47: สาขาอุตสาหกรรมเกษตร

  • Proceedings of 47th Kasetsart University Annual Conference: Agro-Industry

  • 47

  • สาขาอุตสาหกรรมเกษตร

  • 2009

  • ฐาปนี สาธร
    ธงชัย สุวรรณสิชณน์
    วารุณี ธนะแพสย์
    ศุมาพร เกษมสำราญ

  • 978-974-660-362-1

  • Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
    Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Education, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok (Thailand)
    National Research Council of Thailand, Bangkok (Thailand)
    The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)

  • 47. Kasetsart University Annual Conference

  • Bangkok (Thailand)

  • 17-20 Mar 2009

  • Bangkok (Thailand)

  • p. 69-76

  • 838 p.

  • อังกฤษ

  • Thai National AGRIS Centre, Office of The University Library Kasetsart University, P.O. BOX 1084 Kasetsart Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand

  • Q04-องค์ประกอบอาหาร

  • U10-คณิตศาสตร์/สถิติ

  • ซอส;พริก;การพยากรณ์;อินฟราเรดสเปกโทรโฟโตเมทรี;วิธีการวิเคราะห์;สเปกโทรเมตรี

  • Sauces;Chillies;Forecasting;Infrared spectrophotometry;Analytical methods;Spectrometry

  • ซอสพริก;การทำนาย;ปริมาณของแข็งที่ละลายได้;ปริมาณกรดทั้งหมด;เทคนิคสเปกโตรสโกปี;ค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์

  • Chili sauces;Total soluble solids;Total acidity;Near infared spectroscopy

  • งานวิจัยนี้เป็นการประยุกต์ใช้เทคนิคสเปกโตรสโกปีย่านใกล้ชิดอินฟราเรด (NIRS) ในการทำนายปริมาณของแข็งทั้งหมดที่ละลายได้ (TSS) และปริมาณกรดทั้งหมดในผลิตภัณฑ์ซอสพริก โดยใช้ตัวอย่างซอสพริกจำนวน 100 ตัวอย่าง จากนั้นนำเทคนิค Moving window partial least squares regression (MWPLSR) มาใช้หาช่วงความยาวคลื่นที่เหมาะสม เพื่อสร้างสมการ partial least squares regression (PLSR) และทำการเปรียบเทียบการประสิทธิภาพในการทำนายโดยใช้ค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์ (R) ค่าความคลาดเคลื่อนในการทำนาย (RMSEP) และค่า ratio of standard deviation of reference data in the validation set to SEP (RPD) จากผลการศึกษาพบว่า สมการ PLSR ที่เลือกช่วงความยาวคลื่นโดยใช้เทคนิค MWPLSR ให้ค่าประสิทธิภาพในการทำนายดีกว่าแบบใช้ความยาวคลื่นทั้งหมด สำหรับปริมาณของแข็งทั้งหมด และปริมาณกรดทั้งหมด โดยมีค่า R เท่ากับ 0.997 และ 0.931 ตามลำดับ ค่า RMSEP ต่ำสุด เท่ากับ 0.677 องศาบริกซ์ และ 0.127 w/w ตามลำดับ และค่า RPD เท่ากับ 14.06 และ 2.68 ตามลำดับ

  • This study focused on the application of the NIRS technique for the prediction of total soluble solids (TSS) and total acidity (percent acetic acid) in various chili sauces. One hundred samples of chili sauces were collected from various companies and local markets. Moving window partial least squares regression (MWPLSR) was applied to acquire the suitable input wavelength in order construct partial least squares regression (PLSR) model and their predictive abilities were compared in terms of the correlation coefficient (R), root mean square error of prediction (RMSEP) and the ratio of standard deviation of reference data in the validation set to SEP (RPD). The results showed that the PLSR model based on the informative regions selection by MWPLSR gave highly significant and had better performance than that based on the whole spectra region for prediction of TSS and total acidity. R values for prediction of TSS and total acidity were 0.997 and 0.931, respectively, the lowest RMSEP were 0.677 deg Brix และ 0.127 percent w/w, respectively, and the RPD were 14.06 and 2.68, respectively.

  • [1] ฐาปนี สาธร (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะอุตสาหกรรมเกษตร ภาควิชาพัฒนาผลิตภัณฑ์)
    [2] ธงชัย สุวรรณสิชณน์ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะอุตสาหกรรมเกษตร ภาควิชาพัฒนาผลิตภัณฑ์)
    [3] วารุณี ธนะแพสย์ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตผลทางการเกษตรและอุตสาหกรรมเกษตร)
    [4] ศุมาพร เกษมสำราญ (มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตผลทางการเกษตรและอุตสาหกรรมเกษตร)

  • [1] Thapanee Sathorn (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Agro-Industry. Department of Product Development)
    [2] Thongchai Suwonsichon (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Agro-Industry. Department of Product Development)
    [3] Warunee Thanapase (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Kasetsart Agricultural and Agro-Industrial Product Improvement Institute)
    [4] Sumaporn Kasemsumran (Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Kasetsart Agricultural and Agro-Industrial Product Improvement Institute)

545 117

ไฟล์ดิจิทัล

Export

  ค้นเพิ่มเติม

Thapanee Sathorn et.al.. (2009). Prediction of total soluble solids and total acidity in chili sauces by near infared spectroscopy.  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education, Bangkok
           (Thailand)
Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok (Thailand)
National
           Research Council of Thailand, Bangkok (Thailand)
The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)
.


Thapanee Sathorn et.al.. "Prediction of total soluble solids and total acidity in chili sauces by near infared spectroscopy".  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of
           Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok (Thailand)
National Research Council of Thailand,
           Bangkok (Thailand)
The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)
. 2009.

Thapanee Sathorn et.al.. (2009). Prediction of total soluble solids and total acidity in chili sauces by near infared spectroscopy.  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education, Bangkok
           (Thailand)
Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok (Thailand)
National
           Research Council of Thailand, Bangkok (Thailand)
The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)
.