Creative Commons License
  • การศึกษาปริมาณ GABA และการพัฒนาโยเกิร์ตเสริม GABA จากข้าวกล้องมันปูงอก

  • Study of GABA content and development of GABA enriched yogurt from germinated red rice (Munpoo rice)

  • เรื่องเต็มการประชุมทางวิชาการของมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 47: สาขาอุตสาหกรรมเกษตร

  • Proceedings of 47th Kasetsart University Annual Conference: Agro-Industry

  • 47

  • สาขาอุตสาหกรรมเกษตร

  • 2009

  • เมธาวี อนะวัชกุล
    สุดารัตน์ เจียมยั่งยืน

  • 978-974-660-362-1

  • Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
    Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Education, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
    Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok (Thailand)
    National Research Council of Thailand, Bangkok (Thailand)
    The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)

  • 47. Kasetsart University Annual Conference

  • Bangkok (Thailand)

  • 17-20 Mar 2009

  • Bangkok (Thailand)

  • p. 1-11

  • 838 p.

  • อังกฤษ

  • Thai National AGRIS Centre, Office of The University Library Kasetsart University, P.O. BOX 1084 Kasetsart Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand

  • Q04-องค์ประกอบอาหาร

  • Q02-การแปรรูปอาหาร

  • ข้าว;การงอก;วิธีการวิเคราะห์;องค์ประกอบทางเคมี;โยเกิร์ต;สารเจือปนในอาหาร;สารเสริม;การพัฒนาผลิตภัณฑ์;กรรมวิธีการผลิตอาหาร;จีเอบีเอ

  • Rice;Germination;Analytical methods;Chemical composition;Yoghurt;Food additives;Supplements;Product development;Food processing;Gaba

  • ข้าวเปลือก;ข้าวกล้องมันปู;การงอก;การวิเคราะห์ปริมาณ;โยเกิร์ต;สารเจือปนในอาหาร;การพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร;กระบวนการผลิต;องค์ประกอบทางเคมี

  • Munpoo rice;Germinated aromatic paddy;Germinated red rice;Gamma-aminobutyric acid

  • การศึกษาวิจัยในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ (1) เปรียบเทียบผลของสภาวะการงอกระหว่างข้าวเปลือกและข้าวกล้องต่อปริมาณ Gamma-aminobutyric acid (GABA) และ (2) พัฒนาผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตเพื่อสุขภาพจากข้าวกล้องมันปูงอก ซึ่งกระบวนการเตรียม ข้าวงอกสามารถกระทำได้โดยการแช่เมล็ดข้าวเปลือกและข้าวกล้องของข้าวมันปูในน้ำ 24 ชั่วโมง ในอัตราส่วนข้าวต่อน้ำเป็น 1:3 (w/v) ก่อนนำไปเพาะต่อให้งอกในที่มืดเป็นเวลา 48 ชั่วโมง ทำการสุ่มเก็บตัวอย่างเมล็ดข้าวทุกๆ 8 ชั่วโมง เพื่อนำไปวิเคราะห์หา ปริมาณ GABA ด้วยเทคนิค HPLC ผลการทดลองพบว่า เมล็ดข้าวที่นำไปผ่านการงอกมีปริมาณ GABA เพิ่มสูงขึ้นอย่างมีนัยสำคัญ เมื่อเทียบกับตัวอย่างในชุดควบคุม โดยสภาวะการงอกที่เหมาะสม ซึ่งให้ปริมาณ GABA สูงสุด เท่ากับ 21.32 มิลลิกรัม ต่อ 100 กรัม น้ำหนักแห้ง คือ การเพาะเมล็ดข้าวกล้องมันปูเป็นเวลา 32 ชั่วโมง และในการพัฒนาผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตพบว่า ผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตที่มี การประยุกต์ใช้ข้าวกล้องมันปูงอกจากสภาวะการงอกที่ให้ปริมาณ GABA สูงสุดเป็นส่วนผสม ในอัตราส่วน 30 เปอร์เซ็นต์ โดย น้ำหนัก มีประมาณ GABA เท่ากับ 4.09 มิลลิกรัม ต่อ 100 กรัม ซึ่งอยู่ในระดับที่สูงกว่าปริมาณที่ไม่สามารถวิเคราะห์ได้ในโยเกิร์ต ที่ไม่มีการเติมข้าวกล้องมันปูงอก

  • Objectives of this study were to investigate the effect of germination condition on gamma-aminobutyric acid (GABA) content of germinated aromatic paddy and red rice and to develop yogurt with enhanced level of GABA. Germinated red rice was prepared by soaking in water at rice to water ratio of 1:3 (w/v) for 24 h and leaving in darkness for 48 h to germinate of which the samples were collected every 8 h. The GABA content of germinated grains was determined using HPLC. The results indicated that GABA content of grains after germination significantly increased compared to that of control grains and the optimum condition providing the highest content of GABA (21.32 mg/100 g DW) was 32 h of germination period. The yogurt formula was developed and 30 percent germinated red rice flour prepared using the optimum condition was selected to add in formula. The enriched yogurt contained 4.09 mg/100 g of GABA, which was significantly higher than that of the control yogurt which was not detected.

  • [1] เมธาวี อนะวัชกุล (มหาวิทยาลัยนเรศวร คณะเกษตรศาสตร์ ทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม ภาควิชาอุตสาหกรรมเกษตร)
    [2] สุดารัตน์ เจียมยั่งยืน (มหาวิทยาลัยนเรศวร คณะเกษตรศาสตร์ ทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม ภาควิชาอุตสาหกรรมเกษตร)

  • [1] Metawee Anawachkul (Naresuan University, Phitsanulok (Thailand). Faculty of Agriculture Natural Resources and Environment. Department of Agro-Industry)
    [2] Sudarat Jiamyangyuen (Naresuan University, Phitsanulok (Thailand). Faculty of Agriculture Natural Resources and Environment. Department of Agro-Industry)

625 189

ไฟล์ดิจิทัล

Export

  ค้นเพิ่มเติม

Metawee Anawachkul & Sudarat Jiamyangyuen. (2009). Study of GABA content and development of GABA enriched yogurt from germinated red rice (Munpoo rice).  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education,
           Bangkok (Thailand)
Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok
           (Thailand)
National Research Council of Thailand, Bangkok (Thailand)
The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)
.


Metawee Anawachkul & Sudarat Jiamyangyuen. "Study of GABA content and development of GABA enriched yogurt from germinated red rice (Munpoo rice)".  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education, Bangkok
           (Thailand)
Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok (Thailand)
National
           Research Council of Thailand, Bangkok (Thailand)
The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)
. 2009.

Metawee Anawachkul & Sudarat Jiamyangyuen. (2009). Study of GABA content and development of GABA enriched yogurt from germinated red rice (Munpoo rice).  n.p.: Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Commission of Higher Education, Bangkok (Thailand)
Ministry of Education,
           Bangkok (Thailand)
Ministry of Agriculture and Cooperatives, Bangkok (Thailand)
Ministry of Science and Technology, Bangkok (Thailand)
Ministry of Natural Resources and Environment, Bangkok (Thailand)
Ministry of Information and Communication Technology, Bangkok
           (Thailand)
National Research Council of Thailand, Bangkok (Thailand)
The Thailand Research Fund, Bangkok (Thailand)
.